6 tips om even stil te staan bij jezelf

1.Focus:

Wees je bewust van je gedachten. Hou de focus op de dingen die reeds wel goed gaan. Hou focus op wat je wil i.p.v. van aandacht te geven aan de dingen die je niet wilt. De juiste focus houden stelt je open om nieuwe inzichten te krijgen, helpt je om de juiste stappen te zetten dichterbij je vooropgestelde doel.

Wees alert voor “Piekeren”

Piekeren is fantaseren in de verkeerde richting en brengt je niet bij je doel. Slorpt enkel jouw energie op. Fantaseer over hoe je het wil.

2. Denk positief:

Als het even wat minder gaat, dan vervallen we al snel in een negatief patroon van denken. Wees je bewust van die gedachten. Zorg voor een positieve houding en je zal zien dat het gemakkelijker wordt om met dit probleem om te gaan.Echt niet ALLES zal zo slecht zijn als je denkt op dit moment. Focus op de dingen die wel goed gaan.

3. Dankbaarheid:

Sta even stil bij de dingen die wel goed gaan, die je wel hebt, die je hebt bereikt. Dankbaarheid maakt gelukkig. Hoe vaker je je dankbaar voelt, des te mooier je leven wordt.

4. Luister naar je gevoel:

Het gevoel is het bewustzijn van de emotie. Denk eraan onze emoties hebben een functie. Jouw gevoel bepaalt vervolgens wat je denkt, die gedachte bepaalt weer wat je doet. Het goed luisteren naar je gevoel is dus stilstaan bij wat er in je lichaam gebeurt. Luister je slecht naar je gevoelens dan leef je gewoon door, hoe het ook voelt. Als je goed naar je gevoel luistert dan sta je stil bij het gevoel en neem het serieus.Gebeurtenis – gevoel – gedachte – gedrag.

5. Leer “neen” zeggen:

Je mag gerust “neen” zeggen. Je hebt het recht om neen te zeggen, je hebt geen verklaring nodig, hou het simpel, respectvol, zeg ook nee met je lichaamstaal.

6. Verzorg jezelf:

Probeer een paar keer per week wat aan lichaamsbeweging te doen. Voorbeeld 3 keer per week een half uurtje wandelen. Dit doet meer dan je kan vermoeden. Eet gezond, breng afwisseling in je voeding. Zorg dat je regelmatig fruit eet en drink voldoende water. Besteed aandacht aan je slaap. Probeer een regelmatig slaappatroon te handhaven. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken op het einde van je werkdag. Heb je last van stress, plan eenvoudige ademhalingsoefeningen in of doe een ontspanningsoefening. Op Youtube zijn er gemakkelijke oefeningen te vinden.

Zie hieronder enkele ademhalingsoefeningen:

Hierna ook een voorbeeld van ontspanningsoefeningen aan je bureau

Op mijn levensweg kreeg ik héél wat uitdagingen op mijn pad. Door net die uitdagingen ging ik op zoek naar “wie ben ik, wat wil ik …” Ik zette de stap naar het “ontdekken van mezelf.” Wat is mijn gevoel, welke is mijn gedachte, waar ben ik best alert voor, waar ben ik goed in en wat doet dit met me … ? Ik leerde mezelf kennen en leerde ook kiezen voor mezelf, zo ontdekte ik de kracht in mezelf. Keuzes maken werd steeds gemakkelijker .

Vandaag voel ik me vrij en “happy” sinds ik heb “gekozen voor mezelf”. De dingen te doen vanuit mijn authenticiteit, maakt me blij, geeft me de nodige portie energie en inspireert me om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Groeien is absoluut niet ingewikkeld. ‘t Lijkt soms zo … !

Wat betekent “kiezen voor jezelf“?

Het betekent jezelf te accepteren zoals je bent. Waarbij je keuzes maakt die het beste bij jou passen. Maak niet een keuze op basis van wat anderen willen.
Het betekent niet een fundamenteel andere persoonlijkheid te willen zijn of te kiezen voor wat een ander van jou verwacht.
Trouw blijven aan jezelf houdt in dat je kiest voor wat jou gelukkig maakt en wat het beste aanvoelt voor jou als persoon.
Kiezen voor jezelf zorgt ervoor dat je jouw eigen behoeftes en voorkeuren kent en volgt en die niet laat afhangen van anderen.
Het gaat niet om egoïsme, maar om een gezonde dosis zelfkennis – zelfrespect en zelfvertrouwen vanuit respect voor anderen.

Wil jij ook voor jezelf kiezen en meer evenwicht brengen in je leven?

Ben je nieuwsgierig en wil je weten wat kiezen voor jezelf betekent?

Klik hier voor meer info over workshops.

Hartegroet,

Marleen Vandevivere