Spijsvertering optimaliseren

Dag mooie zomer, welkom mooie herfst!

Nu we heerlijk opgeladen zijn door vakantie en zalig veel zon, willen we die energie ook meenemen in het nieuwe en komende seizoen.

Tijdens de zomer was het voor ons lichaam hard werken om onze inwendige temperatuur op het juiste peil te houden. Zeker met de temperaturen van de voorbije maanden. Daarnaast genoten we van bijvoorbeeld ijsjes en rauwkost. Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, is het vuur van onze spijsvertering zo iets minder gaan branden. Dat kan ervoor zorgen dat we een seizoenswisseling sterker gaan ervaren.

Ayurveda brengt echter raad om ons spijsverteringsvuur terug te optimaliseren en zo energiek de herfst tegemoet te gaan!

Hoe pakken we dit aan? Heel eenvoudig! Door warmte in onze voeding, dranken, lichaam en geest te brengen.

Concreet nu!

We eten best 3 warme maaltijden per dag. Warme voeding brengt warmte in ons spijsverteringskanaal waardoor dat minder moeite moet doen om onze voeding te verteren, er de voedingsstoffen uit te halen en de rest te verbranden. Indien we de tijd en energie vinden om onze 3 hoofdmaaltijden vers en warm te eten, ervaren we al snel een heel positief effect. We krijgen energie en vallen zelfs af!

In zo’n hoofdmaaltijd horen volgende 5 belangrijke voedingsstoffen: groenten, granen, eiwitten, specerijen en gezonde vetten. Dit in geval van een vegetarisch dieet. Anders is het beter om dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) niet te combineren met granen (pasta, rijst, …;) in eenzelfde maaltijd.

Wanneer het praktisch niet altijd lukt om 3 warme maaltijden per dag te eten, kunnen we de dag wel al starten met een warm ontbijt. Op deze manier geven we ons lichaam en onze spijsvertering een goede start van de dag. Een goed warm ontbijt kan bestaan uit granen (havermout, spelt, boekweit, rijst, …;), plantaardige melk (van rijst, spelt, noten, kokos, geen soja) en specerijen (kaneel, kardemom, saffraan, speculaaskruiden, …;) met als extra smaakmakers gedroogde vruchten, noten en/of pitten.

Fruit eet je best 30 minuten los van de maaltijden in functie van onze vertering.

Verwarmende specerijen zijn sterke, stille helpers van ons spijsverteringsvuur. Elke maaltijd verdient dus iets van specerijen als groene kruiden (peterselie, dille, oregano, basilicum, bonenkruid, …;), saffraan, komijn, venkel, kerrie, kurkuma, gember, …

Warme dranken als kruidenthee maar ook gewoon warm water voegen warmte toe aan ons lichaam.

Bewegen doet wonderen.

 Ook onze kleerkast mag mee met zijn tijd van het jaar. Gezellig warme kleren geven ons lichaam wat extra warmte wanneer het buiten wat kouder wordt.

Fijne activiteiten waar we blij van worden, hoe klein of hoe beperkt in tijd die ook mogen zijn, geven ons hopen energie. Elke dag verdient dus wel zo’n momentje!

Een heel mooie seizoenswisseling en zalige herfst gewenst!

Ayurvedische groet,

Evelien