Detoxen in de winter.

5 elementen

Waarom de herfst ideaal is om te detoxen en los te laten wat je niet langer nodig hebt.

Wist je dat de herfst energetisch al in augustus begint?

In de Chinese zonnekalender start de herfst al in augustus – de maand van de Aap. Deze kalender deelt elk seizoen op in zes fasen of zes sub-seizoenen. Elk sub-seizoen telt 14 dagen en heeft een beschrijvende naam die een indicatie geeft van de kwaliteit van de Chi die aanwezig is op een bepaald moment.

Lap Chow

De ‘24 Chi’s’ tonen niet enkel het begin van elk seizoen, de zonnewende en de equinox (het tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat), maar ook de mate van activiteit, warmte, koude, vochtigheid en droogte op een bepaald moment. De meeste termen zijn vanzelfsprekend.
Zo start de herfst rond 8 augustus met ‘Lap Chow’ of ‘Herfst Begint’. Gevolgd door de sub-seizoenen ‘Chu Shu’ of ‘Hitte Eindigt’, ‘Bak Low’ of ‘Witte Dauw’, ‘Chow Fun’ of ‘Herfst Zonnewende’, ‘Hohn Low’ of ‘Koude Dauw’ en ‘Zeun Gong’ of ‘Vorst Daalt’.

Loslaten en naar binnen gaan.

De herfst verbindt de zomer – het meest Yange seizoen met de winter – het meest Yinne seizoen. De energie vertraagt en gaat naar binnen. Het is het seizoen bij uitstek van loslaten wat we niet meer nodig hebben. Zoals in de natuur; bladeren vallen van de bomen, verrotten en keren terug naar de aarde. De vruchten worden geplukt en de sapstroom valt stil.
Deze overgang kan stimulerend werken, uitdagen of je uit balans brengen – afhankelijk van jouw persoonlijke geboortekaart.

Het Metaalelement

Metaal is één van de Vijf Elementen naast Hout, Vuur, Aarde en Water.
Metaal is het kenmerkend element van de herfst. De Vijf Elementen of ook wel Wu Xing 五行 in het Chinees [wǔxíng’] wijzen op de vijf fases van Yin en Yang.
Deze Chinese begrippen verwijzen naar tegengestelde krachten die complementair met elkaar omgaan. Alle aspecten van het leven en het universum zijn ervan doordrongen. Dit systeem werd 3000 V.C. al gebruikt voor het omschrijven van de samenhang tussen gebeurtenissen. Ze vormen de basis voor Feng Shui, Chinese astrologie (BaZi), traditionele Chinese geneeskunde, Oosterse voedingsleer, Oosterse vechtsporten en zijn belangrijk bij militaire beslissingen.

Detoxen en loslaten.

De emotie die hoort bij het Metaalelement is verdriet en melancholie. Metaal is gelinkt aan de longen en de dikke darm in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM).
De longen regelen de relatie tussen de binnen -en de buitenkant van een lichaam. Ze stellen grenzen en beschermen ze.
De dikke darm helpt dan weer bij het loslaten, zowel fysiek als emotioneel. Het Metaalseizoen is daarom ideaal om te detoxen, om de gifstoffen in je lichaam los te laten. Ook om op te ruimen, los te laten wat je niet langer nodig hebt.

Sta even stil bij jezelf en vraag je af wat wil je of moet je loslaten? Welke hoofdstukken of relaties kan je afsluiten in je leven?

Wat betekent het Metaalelement in jouw geboortekaart?

Ben je geboren in augustus, september of oktober, dan ben je volgens de Chinese kalender geboren in de herfst. Er is dus een verschil met onze Westerse kalender waar de herfst pas start op 21 september.

Ben je geboren in de herfst, dan is het Metaalelement sterk in jouw geboortekaart. Wat dit betekent, ontdek je in deze blog.

Ps: heb je zin om Feng Shui en BaZi te leren? Neem hier een kijkje op het workshopoverzicht.

Veel leesplezier!
An
©Copyright An Sterken – Feng Shui and More